Szigeti Ferenctől egy retro gitárpedált kapott a Retro Múzeum

2019.10.01

Szigeti Ferenc egy Ibanez gitárpedállal járult hozzá jótékonységi gyűjtésünkhöz. Ezt a pedált mintegy 20 évig használta a Karthagó zenekar fellépésein, és a mai napig működőképes állapotban van.

Szigeti Ferenc:

Nyolcadikos koromban megnyertem a kerületi Ki-mit-tud döntőjét, mint gitáros-énekes, és megalapítottam első iskolás zenekaromat. Ezt követően jónéhány amatőr együttes következett, majd az első komolyabb együttesem az Egyetemi Színpad akkori zenekara, a SIGMA lett. Ezzel a csapattal jelent meg első kislemezem 1966-ban, 17 évesen (!), az akkori Qualiton Hanglemezgyártó Vállalatnál. A lemez egyik oldalán egy Lennon-McCartney dal, a Cry for Shadow, a másikon pedig egy saját szerzeményem a Nyári emlék volt. Mindkét szám instrumentális zene, gitárszólóval. Valószínűleg innen datálódik vonzalmam az akusztikus gitárzenéhez is, amely a rockzene mellett a mai napig az egyik kedvenc elfoglaltságom. Néhány éve, egy gyönyörű akusztikus gitár-albummal jelentkeztem, amelyen az elmúlt esztendők legszebb hazai szerelmes-lírai dalai hallhatóak, spanyolgitárra feldolgozva. Ezek a nagy műgonddal meghangszerelt felvételek, egyszerre bizonyítják a kompozíciók időtállóságát, és nyújtanak szép élményt e különleges érzékenységű megközelítés révén.

1970, január elsején, még a Közgazdasági Egyetem évei alatt kerültem a Corvina zenekarba, ahol azután 8 remek évet töltöttem. A zenekar jól működött, rengeteg koncertet adtunk évről évre, megjelent egy csomó kis- és nagylemezünk, nemzetközi fesztiválokra jártunk, és beutaztuk turnéink során a fél világot. (Lásd alább, az adatok között.) A Corvina 1978-ban végleg feloszlott, egy évvel később megalapítottam a KARTHAGO - t.

A KARTHAGO első időszakában, 1979-től 1985-ig dolgoztunk aktívan, évi 250-300 koncertet adva külföldön és idehaza. Igen sok sikeres albumot jelentettünk meg, amelyekből jó néhány aranylemez lett, mint például a REQUIEM c. angol nyelven Ausztriában. Óriási sikereink voltak Kubában, a volt Szovjetúnióban, Németországban, Ausztriában, Lengyelországban, Csehszlovákiában, stb-stb. A zenekar 1986-ben, pár évre felfüggesztette a működését. 1990-ben egy hatalmas PECSA szabadtéri koncerttel tértünk vissza ismét az aktív koncertezéshez, és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal, de igen élénken dolgozunk.

A KARTHAGO alatt is már, de az 1986-os évet követően aktívan kezdtem tevékenykedni a zenei műfaj "másik" oldalán.
Bekerültem a Magyar Rádióba, mint zenei rendező és szerkesztő, ugyancsak szerkesztőként dolgoztam a Magyar Televízióban, és az induló ATV-ben, majd emellett elkezdtem az első hazai magánkiadó, a PROTON könnyűzenei részét igazgatni. Ezzel el is indult a zenekiadói-produceri pályám, ami a zenélés mellett, mai napig tart. Magalapítottam a Multimédia Kft. égisze alatt a ZEBRA Zenekiadót, amely ezt követően kiemelkedően sikeres lett, a hazai előadók piacán. Néhány év múlva a ZEBRÁT megvásárolta a nagy nemzetközi multi-kiadó a PolyGram, (később Universal), és ettől kezdve a cég beleolvadt a világ legnagyobb zenei kiadójába. Hét szép évet töltöttem itt először, azután három évig a magyar Hungaroton kiadói igazgatója lettem, majd 8 évvel később visszaigazoltam a Universalhoz.

Harmadmagammal alapítója voltam a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének, (MAHASZ) amelynek később, 13 évig a Főtitkára voltam.

Zsűritagként közreműködtem a TV 2 "Kifutó" c. műsorában, a "SZTÁRGYÁR" c. tehetségkutatóban, zsűri-elnökként pedig számtalan országos zenei versenyen, tehetségkutatókon figyeltem az utánpótlás tehetségeit.

Kitalálója és 12 évig szerkesztője voltam a ROCK GYERMEKEI című tehetségkutató rádióműsornak, amely heti rendszerességgel mutatta be a hazai fiatal zenei utánpótlás új felvételeit. Számtalan mai együttes és énekes kezdte itt anno a pályáját!!

KARTHAGO tagjai, 2017-ben, azaz a mai napig változatlanul:

Gidófalvy Attila - billentyük, gitár, ének,
Kiss Zoltán Zéro - basszusgitár, ének,
Szigeti Ferenc - zenekarvezető, szólógitár, ének,
Kocsándi Miklós - dob, gitár, ének
Takáts Tamás - ének, szájharmonika, dobok.

Szigeti Ferenc az Arany Korszak Retro Sztárparádé c. műsorban adta át relikviáját a Retro Múzeumnak. Köszönet érte!

Vendégeink: Szigeti Ferenc - Karthago - zenész, gitáros, zenei producer, Rákász Béla - DJ. műsorvezető, producer, Gidófalvy Attila - zenész, zeneszerző, énekes