ZEYS a Görög népzenész, egyedi poszterekkel és DVD-kel gazdagította a Retro Múzeumot

2019.10.26

Zeys a nemzetközi hírű buzukiművész a Görög Nyár c. lemez poszterét, és két Lakis Laftsis egyedi CD-t hozott a gyűjteményünkbe.

Köszönet érte!

ZEYS (ejtsd: Zeusz), az "Artisjus" védett nevű görög származású zeneszerzője.
Népzenei koncerteket, előadásokat és táncházakat tart. 

Görög táncház Zeys és Barátaival, illetve az Eleftheria Tánccsoporttal.

ZEYS 1990-ben alapította zenekarát hazánkban élő görög zenészekkel.
Az "Artisjus" Zenei Jogvédő Iroda Egyesület, védett nevű , görög származású zeneszerzője.
Az eleinte elsősorban autentikus, tradicionális görög stílusban megszólaló zenész tíz éve saját műveket is játszik, melyekben a hagyományos és modern világ zenei elemei ötvöződnek, ezzel egyidejűleg létrehozva a magyarországi görög zenét.

Hangzásának különlegessége Zeus különleges hangulatú klarinét-, illetve buzuki játéka, rembetiko stílusú énekmódja.

A jelenlegi felállásban, Sainidis Dimitris énekel, hangjával visszaidézzük a klasszikus 60-70-80-as éveket , amely dalokban a buzuki is megszólal.
A buzuki a lantok családjába tartozó hangszer, mely az újkori Görögország egyik legmeghatározóbb nemzeti szimbóluma, amit a "Zorba a görög" című több Oscar-díjas film, vezetett be a világtudatba.

Zeusz estjeit hamisítatlan görög hangulat, intenzív érzelmek, vidám, felszabadult zene jellemzi, amelyet keleties elemekkel is fűszerez. 

ZEYS az Arany Korszak Retro Sztárparádé c. műsorban adta át relikviáját a Retro Múzeumnak. Köszönet érte!

Retro Sztárparádé DJ. First Lady-vel! Szereplők: Zeys, Angelidis Vasilis - zeneszerző, énekes, Török János - Műsorvezető, DJ producer, és Bakacsi Béla - zenész, énekes.

Műsorunkból kiderül, hogy 1966 -ban a Ki mit tud Közönségdíját Bakacsi Béla kapta. ZEYS - Angelidis Vasilis,pedig részt a " Ki mit tud 83"- ban, mint a Martenica táncegyüttes táncosa, és Török János készítette az ország első disc jockey oktató videó-kazettáját. NYEREMÉNYJÁTÉK a műsorban!