Som Lajos nyakláncát Németh Nyiba Sándortól kapta az Arany Korszak Retro Múzeum

2018.11.02

Németh Nyiba Sándor költő, zeneszerző, olimpikon, Som Lajos nyakláncát ajánlotta fel jótékony célra, az Arany Korszak Retro Múzeum számára.

Németh Nyiba Sándor a Magyar Kultúra Lovagja, első verseit már általános iskolás korában kezdte írni, de versírással komolyabban csak hosszú kihagyás után, 1985-ben kezdett el foglalkozni, amikor először szerződött versenyzőnek és edzőnek a birkózó Bundesligába.

Először 1988-ban jelentek meg versei, azóta számos lap közölt költeményeiből, pl. az Üzen a homok, a Világ Magyarsága, a Magyar Budo Magazin, a Kláris, a Montázsmagazin. Számos antológiában, évkönyvben is szerepelt, pl. Magyar Olimpiai Akadémia Évkönyveiben, Lelkünk ünnepnapjai és más antológiákban.

Két verseskötete jelent meg, a Fűzfakereszt és a Ne szégyelld, hogy van lelked címmel. Több mint háromezer-ötszáz verset írt.

Hatvan sporthimnuszt írt zenekarával, a DE-PRESSION együttessel. Többek között: birkózás, cselgáncs, kick-box, thai boksz, kutedó kempó, kínai harcművészet, szumó, aikidó, karate, és rali. A Csepel SC fennállásának 100. évfordulójára is himnuszt írt. 

Alkotásai közé tartozik Növényi Norbert, valamint Sárközi Róbert és Felföldi Szabolcs világ-, Európa-bajnokok bevonuló zenéje is.

Köszönjük a relikviát!

SOM LAJOS NEM CSAK ZENÉSZ, DE ÖTVÖSKÉNT IS TEVÉKENYKEDETT.

Elsősorban saját ékszereit készítette el, pusztán hobbyból.

1964-től, 17 éves korától zenélt, 1965-ben alapította a Dogbeaters zenekart. Majd egy évvel később jött a Fekete-Fehér, aztán 1968-69-ben a Record zenekarban játszott. A Gyapjúforgalmi Vállalat Révay utcai kultúrtermében volt állandó klubjuk.

Som Lajos a Record után a Neoton együttesbe igazolt, ahol akkor már későbbi felesége, Karda Beáta volt az énekesnő.

A következő nagy állomás a Taurus együttes, az első magyar hard rock zenekar volt az életében a '70-es évek elején, amelyben Radics Bélával, Balázs Fecóval és a Metróból átigazolt Brunner Győzővel játszottak együtt.

Köves Miklóssal létrehozták a Piramis együttest. Ekkor még Lévay Tibor volt az énekesük, akit később a Generálból távozó Révész Sándor váltott fel.

A Piramis feloszlása után 1985-ben az ugyancsak sikeres Senator nevű együttes basszusgitárosa lett, amelyben Takáts Tamással, Szekeres Tamással, Gigor Károllyal és Varga Lászlóval zenéltek együtt.

1992-ben újra összeállt a Piramis, a nagy érdeklődésre való tekintettel öt koncert erejéig, a klasszikus felállásban. 1997-ben Závodi Jánossal mindketten 50. születésnapjukat ünnepelték, ennek alkalmából Száz év zene címmel készítettek közös albumot, korábbi slágereiket újra felvéve. 2006-ban ismét összeállt a Piramis, de a megromlott egészségi állapotú Som Lajos csupán a koncertek elején és végén léphetett színpadra, akkor is vendég basszusgitáros társaságában. A Piramis 2009-es újraindulásában már nem is vett részt.

2011-ben bejelentették, hogy Slamovits Istvánnal közösen új zenekart alapít StOrM néven, azonban az új formáció mindössze egy sajtótájékoztatón szerepelt együtt, tényleges működésére sosem került sor.

2015 nyarán egy lapinterjúban elismerte, hogy a hetvenes években beszervezték, és (Professzor néven) jelentéseket adott az állambiztonság munkatársainak.

2017 októberének végén, hetvenéves korában hunyt el hosszan tartó súlyos betegség után.

Som Lajos utolsó video klipjét Németh Nyiba Sándorral forgatta

Barátai összefogtak, és La­jos otthonában elkészítettek egy felvételt, aminek az akkor már nagybeteg zenész na­gyon örült. A videót édesapja, idősebb Som Lajos emlékének akarta szentelni, akkor azonban senki nem tudta, hogy a felvételnek néhány hónap múlva vele kapcsolatban is szomorú aktualitása lehet. Lajosnak az volt az egyetlen kérése, hogy szerepeljenek benne azok a tárgyak, amikhez oly régóta ragaszkodott. Így került felvételre többek között édesapja katonaigazolványa, és mivel nagy lovas volt annak idején, kedvenc lovának fotója is. És persze nem maradhatott le Rickenbacker gitárja sem, melyen a Piramisban évtizedeken keresztül játszott. A videón a Dinamit együttesből Kálmán György énekel, de feltűnnek mellette barátai is. 

Retro koncert, disco, fesztivál rendezését bízza ránk!